Отглеждане на рози в контейнер

Розите са прекрасен избор за растения, отглеждани в големи саксии. Почти всеки вид роза може да се отглежда в саксия, стига съда да е достатъчно голям, за да побере обема почва/компост, необходим за поддържане на размера на растението. Розите в саксии могат да се отглеждат на градски балкон/тераса, на малък градински двор, на открито пред офиса, магазинче или сладкарница, на всяко открито и светло място. Няколко са особеностите, на които да наблегнете, ако решите да отглеждате рози в контейнер:

  • Използвайте полодородна почва, която да не е твърде лека. Това ще гарантира, че влагата няма да се изпарява твърде бързо. Глинеста почва задържа добре хранителните вещества.

  • Поливайте редовно, особено през лятото. Компостът трябва да е влажен, но не прекалено. Използвайте саксия с дренаж или повдигнете саксията върху тухли или крачета, за да може излишната вода да се оттича лесно.

  • Използвайте гранулирана, качествена тор при засаждането на растението, след което продължете да торете редовно за здрав храст и добър цъфтеж.

  • Следете редовно за вредители/болести по розите. При необхдимост пръскайте с подходящи препарати.

  • Добре е да подхранвате вашата роза всяка година през пролетта, като премахнете най-горните 5 см почва и ги замените с нова, плодородна такава.

  • Също както розите, отглеждани в градината, саксийните такива се нуждаят от редовна резитба, за да поддържат красиви, гъсти храсти и редовни, богати цъфтежи.

Най-често предпочитани за контейнерно отглеждане са английските рози на Дейвид Остин. Самия селекционер ги представя като идеален избор за тази цел. Ние ви съветваме да изберете която и да е ваша любима роза, но да избягвате отглеждането й в пластмасова саксия. Заложете на керамика, камък, бетон – все естeствени материали.

Скорошни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

x