Резитба на рози – кратко ръководство

Общоприето е сред градинарите, че розите се подрязват рано напролет (след средата на февруари) или през късна есен. За тази цел е необходимо да си приготвим остри градински ножици и препарат за дезинфекцията им. Лично ние използваме силен разтвор на калиев перманганат. Може да се закупи от всяка аптека. В подходящ съд се смесват кристалчета от препарата с вода. Цвета трябва да е средно тъмен. Пазете кожата и дрехите си.

ЗАЩО СЕ ПОДРЯЗВАТ РОЗИТЕ?

  • Стимулираме храста да залага повече цветни пъпки (за по-добър цъфтеж);
  • Подмладяваме и подсилваме храста;
  • Оформяме храста в желаната форма;
  • Чрез почистването на храста от стари и повредени клони, допринасяме за по-добра циркулация на въздуха.

ПРАВИЛНА РЕЗИТБА

Най-общо можем да кажем, че самата резитба зависи от вида на розата.

  • Чаен хибрид – този вид рози изискват по-силна резитба. Обикновено отнемаме 2/3 от височината на храста.
  • Храстови и флорибунди – тук няма твърдо правило за това, колко да отнемем от клоните. Обикновено ние скъсяваме с 1/3 от височината. Естествено зависи от сорта на самата роза, както и от възрастта й. Младите рози се подрязват много леко, след втората им година резитбата може да е по-богата.
  • Катерачи и рамблъри – лично ние избягваме силната резитба всяка година на този вид рози. Оставяме 5-6 главни стебла. Тяхното подрязване зависи от възрастта на розата и желанието ни дали искаме да подмладим храста или само да го оформим. В случай, че искаме да насърчим добър цъфтеж на младите клони, скъсяваме на 2-3 външни пъпки от главното стъбло. Тази по-силна резитба правим също, ако искаме да намалим размерите. 

За всички видове рози важат правилата: почистват се сухи, повредени и мъртви клони; най-добре е да се премахнат листата; премахват се вътрешните клонки (за по-добра циркулация на въздуха); ако има клонки, насочени да растат навътре, също се режат. Разрезът трябва да е над външна пъпка под 45градуса. След всяка една роза дезинфекцирайте ножиците с потапяне в разтвор.

Лично ние предпочитаме да подрязваме розите през първата половина на март. Региона ни го позволява. След резитбата почистваме розите от старите листа. Торим два пъти годишно, но за това ще напишем отделен пост.

Скорошни Публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

x